Bent u van plan om zelf een terras of een oprit te leggen van klinkers? In de dit artikel leest u hoe u dit het beste kunt aanpakken. Zo krijgt u bijvoorbeeld antwoord op de vragen ‘Welk gereedschap en materiaal zijn benodigd?’ en ‘Wat is de meest geschikte locatie voor het terras?’ Als u de klinkers leggen doe het zelf tips en advies volgt van Klinkerservice, dan is klinkers leggen niet zo moeilijk.
Welk gereedschap en materiaal zijn benodigd?
Voor u begint met leggen is het goed om de vraag te stellen ‘welk gereedschap en materiaal zijn benodigd?’ Verzamel deze materialen en gereedschappen en leg ze allemaal klaar, zodat u niet tijdens het leggen nog hoeft te zoeken. De materialen die u nodig heeft zijn natuurlijk de klinkers, boordstenen, piketpaaltjes en draad, steenslag, anti-worteldoek, stabilisé, polymeerzand of fijn wit zand en eventueel nog een waterafstotend product. Het lijstje gereedschappen is vrij lang: schop en spade, waterpas, meetlint, klinkerknipper, breekmes, trilplaat, rubberen hamer, afreilat, een bezem of trekker, kruiwagen, paslatten of aluminium profielen, een bladblazer en tuinslang als u polymeerzand gebruikt, werkhandschoenen, kniebescherming en desgewenst gehoorbescherming.
Wat is de meest geschikte locatie voor het terras?
Beschikt u over meerdere locaties waar het terras gelegd kan worden? Dan vraagt u zich wellicht af: wat is de meest geschikte locatie voor het terras? Dit hangt af van de hoeveelheid ruimte, de wens om in zon of schaduw te zitten en de wind. Een terras op het zuiden is populair, omdat u dan een groot deel van de dag in de zon kunt zitten. Als u vooral in de vroege ochtend in de zon wilt zitten, kies dan een terras op het oosten. Liever meer schaduw? Dan is een terras op het noorden ideaal. Bij een terras op het westen zal het wat meer waaien op het terras.
De ondergrond en fundering
Voordat u de klinkers gaat leggen moet u eerst de ondergrond en fundering in orde maken. Zet eerst het te bestraten vlak af met de piketpaaltjes en draad. Maak de grond vlak en schoon. Graaf het vlak af tot 40 centimeter. Daarbij dient het aan de randen iets af te lopen in verband met de afwatering. Ideaal gezien is de helling 1 tot 2 centimeter voor iedere meter. Gebruik de waterpas om dit te controleren. Graaf aan de raden ruimte voor de kantopsluiting, ongeveer 45 centimeter. Bedek het vlak met anti-worteldoek, dat met een breekmes op maat gesneden kan worden. De randen moet 15 centimeter overlappen.
Fundering maken
Klinkers behoeven een stabiele ondergrond en fundering is daarom belangrijk. Begin met het plaatsen van de boordstenen in de sleuf aan de randen. Breng eerst een bedding aan bestaande uit 7 tot 8 centimeter stabilisé. De boordstenen plaatst u op de bedding. Houd hierbij de waterpas bij de hand om te controleren of ze recht staan. Tik met de rubberen hamer de boordstenen op hun plaats. Om de boordstenen komt nog een laagje stabilisé. Deze moet goed worden aangedrukt en uitharden.
De straatlaag aanbrengen
Op de fundering moet u vervolgens de straatlaag aanbrengen. De straatlaag aanbrengen doet u met een laag van 20 centimeter betonpuin 0/40 of steenslag 0/20. Gebruik de trilplaat om te verdichten. Verdeel vervolgens stabilisé over de laag, ongeveer 10 centimeter dik. Gebruik weer de trilplaat, breng nog een laag van 5 centimeter stabilisé aan en rei deze af met een plank of afreilat.
Het plaatsen van de klinkers
Nu volgt het plaatsen van de klinkers. Knip ze op maat met de klinkerknipper. Span boven het oppervlak draden die aangeven hoe hoog de klinkers moeten liggen. De draad kunt u spannen aan piketpaaltjes. Begin met het leggen van een kader van klinkers aan de randen. Vul het vlak op de gewenste manier en houd hierbij tussen de stenen een paar millimeter vrij voor de voegen. Tik elke klinker goed aan met de rubberen hamer.
Aftrillen van de klinkers
Gebruik voor het aftrillen van de klinkers een trilplaat met rubberen mat, zodat de klinkers niet beschadigen. Begin het aftrillen van de klinkers aan de rand en beweeg langzaam richting het midden. Tril tot slot de klinkers in verschillende richtingen aan. Tot slot kunt u voegen door het zand te strooien over de klinkers en te verdelen met een bezem tot elke voeg is gevuld. Tril eventueel nogmaals af en behandel zo nodig met het waterafstotende product.
Tips en advies
Extra klinkers leggen doe het zelf tips en advies zijn nooit weg. Een goede fundering is het halve werk, dus besteed hier voldoende aandacht aan. Maak de klinkers liever niet schoon met een hogedrukspuit, maar schrob ze met de hand om beschadiging te voorkomen. Vergelijk offertes als u het bestraten liever uitbesteedt.
Vergelijk offertes
Het plaatsen van de klinkers leggen liever uitbesteden? Vergelijk offertes van verschillende stratenmakers en bespaar zo flink op de kosten. Vergelijk vrijblijvend offertes via het contactformulier. Uw aanvraag is geheel vrijblijvend en kosteloos.